Schuttingen

Schuttingen kopen en schutting plaatsen advies

Wat is de beste schutting uitvoering en hoe goedkope schutting plaatsen?

Een overzicht van verschillende schuttingen te koop. Schuttingen vergelijken en beste schutting plaatsen als tuinafscheiding. Praktische informatie over houten schutting, betonnen schutting en composiet schuttingen, koop een tuinafscheiding die goed past bij jouw huis.

Schutting uitvoeringen

Schuttingen zijn in veel afmetingen en verschillende varianten te koop, waarbij het gebruikte basismateriaal bestaat uit hout, beton, composiet of combinatie van materialen. Zowel palen, staanders en panelen inclusief paneelvulling kan ervan geproduceerd zijn.

Fabrikanten, producten en systemen gebruiken soms een merknaam, maar veel schuttingen worden merkloos in eigen fabriek geproduceerd. Schuttingen op kwaliteit beoordelen is dan een kwestie van materiaalkennis, prijzen info vind je hier online. Ook een schuttingleverancier met betrouwbare naam en levering onder garantie is een overweging.

Een overzicht met verschillende mogelijkheden helpt online schuttingen vergelijken op prijs, materiaal en kwaliteit. Zowel voor zelf schermen plaatsen geschikt als voor een schutting laten plaatsen. Kies de beste schutting als tuinafscheiding voor jarenlang duurzaam tuinplezier.

Overzicht schuttingen te koop

  • Houten schutting
  • Betonnen schutting
  • Hout beton schutting
  • Composiet schuttingen

Hier staan schutting voordelen en nadelen per schutting uitvoering online, inclusief bijzondere eigenschappen beschreven met koopadvies en montagehandleiding. Klik per schutting door voor meer informatie en gedetailleerde werkomschrijving per tuinschuttingen type. Of raadpleeg direct het schutting bouwen stappenplan.

Houtsoorten

De een houten schutting is er keuze uit hardhout en loofhout, deze laatste wordt ook wel zachthout genoemd en heeft bij buitengebruik altijd een beschermlaag ter verduurzaming nodig.

Veel gebruikte schutting houtsoorten:
Loofhout; Vuren, Grenen, Lariks en Douglas, alles in verduurzaamde uitvoering (vaak geïmpregneerd)
Hardhout; Bangkirai, Azobé en Eiken, onbehandeld of met afwerklaag naar keuze (schilderen, gebeitst of gelakt)

Toegepast ruw hout wordt fijnbezaagd genoemd en voor een gladde oppervlakte is het hout geschaafd.

Schuttingplanken

Houten planken op verschillende manieren toegepast geeft een compleet ander uiterlijk en je schutting. Ook eigenschappen als blinde schutting of doorzicht wordt hiermee bepaald.

> Houten planken eenzijdig – voor dichte schutting en patroon met kieren mogelijk
> Houten planken om-en-om – toegepast voor dichte uitvoerig, dicht met open karakter of half doorzicht)
> Houten planken tweezijdig – dichte uitvoering met dubbele planken voor 2 fraaie zichtzijden
> Potdekselen – planken vallen trapsgewijs over elkaar, meestal planken eenzijdig
> Rabatdelen – planken met veer en groef sponning (traditioneel met losse veer)
> Schaaldelen – planken met natuurlijke afronding van de schors
> Enkelzijdig motief – betonschutting met natuurlijk motief

Schuttingen worden in de timmerfabriek van houten planken tot prefab elementen aan elkaar genageld of geschroefd. Deze schuttingpanelen hebben een standaard afmeting van 180 x 180 cm. Met houten planken horizontaal of verticaal geplaatst aan 1 zijde of om-en-om gemonteerd. Passtukken van verschillende maten zijn hierbij te koop.

De schermen worden omschreven aan de hand van het aantal toegepaste houten planken. Veel voorkomend zijn 19 planks en 21 planks schuttingen. Maar ook zijn 14 en 17 plans panelen verkrijgbaar. De planken zijn vaak 140 mm breed en hebben een dikte van 15, 17 en 18 mm. Deze kant en klaar panelen kun je zelf opzetten of als schutting laten plaatsen.

Schutting plaatsen

Tips voor het plaatsen van een schutting mogen hier natuurlijk niet ontbreken. Een aantal korte adviezen voor een schutting plaatsen staat per type erfafscheiding omschreven. Wil je liever een schutting laten platen advies of zelf schutting plaatsen tips, bekijk dan de voordelen doe-het zelf montage en nadelen van laten plaatsen op schutting plaatsen.

Of je nu kiest voor zelf plaatsen of een schutting laten plaatsen, het uitgebreide schutting plaatsen stappenplan is voor iedereen. Het geeft uitleg over palen, houten planken en toebehoren inclusief instructie voor meer kennis over schuttingen bouwen. Meer advies vind je op Huis verbouwen vol praktische bouwtips.

Bijzondere schutting

Als je een bijzondere tuinafscheiding wil, kun je denken aan exclusieve materialen als paneelvulling. Enkele bijzondere paneelvullingen zijn bamboe, trellis, sloophout, riet matten, gaaspanelen of overig tuinhout.

Ook schanskorstschermen gevuld met natuurlijke gesteenten als natuurlijke afscherming en steigerhout planken zijn populair. Net als stijlvolle en tijdloze louvre schermen. Een bijzondere aluminium schutting is altijd maatwerk.

Bekijk voor alle modellen per uitvoering info en Prijzen online.

Hekken en poorten

Een doorgang  maken in schuttingen kan door hierin een draaideel op te nemen. In dichte uitvoering met geklampte planken van schuttinghoogte heet het een poort. De poort heeft een standaard breedte van 900 mm of 1000 mm, grotere opening (dagmaat) is met een dubbele poort mogelijk. Dit zijn 2 poorten die in het middel op elkaar aansluiten.

De open variant heet hek, sierpoort of draaihek, deze heeft open spijlen en is vaak lager (borstwering hoog) dan schutting zelf. Het hang en sluitwerk bepaalt voor een deel het uiterlijk, lees meer over schutting onderdelen.

Vergunningen en voorbereiding

Soms is voor plaatsen van schuttingen een bouwvergunning aanvragen bij je gemeente noodzakelijk. Dit proces maakt deel uit van een goede voorbereiding, raadpleeg hiervoor schutting plaatsen. Dit helpt je de situatieschets bepalen en hoe zelf een Bouwtekening maken.

Winkels

Winkels die schuttingen verkopen zijn tuinwarenhuizen en bouwmarkten. Prijzen van wekelijkse aanbiedingen vind je in de folder van dichtstbijzijnde vestigingen: Gamma, Hornbach, Praxis en Karwei. Echte schuttingspecialisten zijn Hillhout en Voshaar.

Kijk op de website voor adressen en openingstijden en ontdek de zelf schutting plaatsen tips.

Leveren en monteren

Als je naast een schutting kopen deze ook geplaatst wil hebben, kijk dan wat als voorbereiding komt kijken bij een schutting laten plaatsen. Daar ontdek je levertijden en onderhandelingstips voor inkoop en uitbesteding van schuttingen.

Garantie

De beste leveranciers geven op verkochte schuttingen garantie op materiaal en staan grand voor arbeid op hun geleverde werk. Zelfs een beunhaas geeft soms nog garantie op zwartwerk. vraag gewoon naar de mogelijkheden.

Erkende keurmerken voor hout en houtproducten zijn KOMO keurmerk en FSC certificering. KOMO staat garant voor een deugdelijk productieproces en FSC hout komt uit duurzaam beheerde bossen. Deze herkenbare keurmerk logo’s staan zichtbaar op het hout vermeld en geven je garantie over herkomst van hout en product.

Een standaard garantie is 10 jaar op houtrot (houten schutting en ook composiet schuttingen) en 20 jaar tegen betonrot (betonnen schutting en hout beton schutting) is gebruikelijk. Dat is meer garantie dan voor standaard tuinhout gebruikelijk is.

 

Ontdek nu de voorbereiding voor schutting zelf plaatsen, laten plaatsen en bouwen actieplan.

 

Comments are closed.