Schutting plaatsen stappenplan

Dit schutting plaatsen stappenplan helpt je erfafscheiding zelf goed vakkundig monteren.

Een schuttingen plaatsen handleiding vol praktische bouwtips. Zie welk gereedschap je allemaal nodig hebt met overzicht met benaming van alle schuttingonderdelen.

Deze omschrijving is voor een houten schutting plaatsen, schuttingen van composiet en beton plaatsen gaat in grote lijnen hetzelfde. Volg de instructies voor een schutting plaatsen via stap voor stap uitleg met alle bewerkingen in juiste volgorde beschreven. Met aandachtspunten en technische achtergrond zodat je de juiste materialen koopt voor iedere te plaatsen schutting.

Dit is een praktische doe het zelf handleiding schutting bouwen uit eigen ervaring. Je eigen aanvullende tips mag je hieronder plaatsen. Bekijk naast dit stappenplan alle mogelijkheden op het schuttingen overzicht.

Schuttingtracé

Maak het tracé, dat is het het pad waar de schutting moet komen te staan, vrij van obstakels en maak het maaiveld ter plaatse goed vlak. Zet te positie van de nieuwe schutting uit, span hiervoor een touw of metseldraad. Bepaal ook de hoogtemaat, bovenkant staander en de peilmaat (hoogtemaat) van bovenkant paneel. Elektronisch uitzetten met GPS, theodoliet of waterpasinstrument kan ook, maar is meer geschikt voor professionele schuttingbouwers met grote serieprojecten.

Schutting onderdelen

Onderdelen die je voor het plaatsen van iedere schutting nodig hebt:
- Staanders (palen)
- Schermen, panelen of opbouwen uit losse planken (naaldhout, hardhout, sloophout)
- Grondankers als paalfundering voor staanders
- Hoekijzers, montagehoeken of montageregel
- Optioneel meer tuinhout ter aankleding schutting
- Bevestigingsmateriaal; schroeven, houtdraadbouten, draadnagels (spijkers) en volgplaatjes.
- Hangwerk; scharnieren, paumelles of gehengen voor draaideel bevestiging
- Sluitwerk; poortslot, VH cilinder (gelijksluitend met huis) en grendels (schuifgrendel)
- Algemeen hang en sluitwerk (H&S werk); deurbeslag zoals deurklink, rozet of schild.

Bestel deze materialen ruim op tijd, hou mogelijk rekening met levertijden. Laat het thuisbezorgen of haal de onderdelen zelf op. Voor lange palen transporteren en grote elementen vervoeren kun je een Aanhangwagen huren.

Handig gereedschap

Het gereedschap dat je nodig hebt om gemakkelijk een schutting te plaatsen:
- Schop (ook wel spade of bats genoemd)
- Meetband (1x lang en 1x korte uitvoering)
- Duikstok, beste uitvoering is een houten timmermansduimstok
- Potlood en papier voor aftekenen maatvoering en berekeningen maken
- Bouwtekening schutting, bekijk info voor bouwtekening Maken of Downloaden
- Touw voor uitzetten schuttingtracé (of gebruik een metselkoort)
- Winkelhaak 90 graden hoek (en zwaaihoek voor vals verstek, dit zijn hoeken anders dan haaks, 90 graden)
- Waterpas (waterpastoestel)
- Grondboor (handgrondboor of motor grondboor)

- Zware hamer (voorhamer of grote houten hamer)
- Materiaal transportmiddel (Busje Huren of Aanhanger Verhuur)
- Boormachine / Schroefmachine met boortjes en bitjes
- Schroevendraaier (platte uitvoering en kruiskop)
- Bezem, stoffer en blik om het werkterrein weer netjes achter te laten

Wanneer je deze handige gereedschappen gebruikt kun je gemakkelijk een schutting opzetten. Wat je niet zelf hebt, kun je mogelijk lenen van buren, vrienden of bekenden. Een nieuwe schutting plaats je vast niet elke week, wanneer je al dit gereedschap speciaal moet aankopen kun je de schutting waarschijnlijk beter laten plaatsen.

Houten staanders

De houten palen die verticaal in de grond gezet worden zijn de staanders van de schutting. Deze staanders geven de schutting alle sterkte tegen bijvoorbeeld b.v. omwaaien en zijn hiermee constructief het belangrijkste onderdeel van de schutting. Een sterketenberekening van de schutting maken kan maar is niet noodzakelijk.

Volg voor voldoende stabiliteit altijd de instructie van je leveranciers op producent op, uit eigen ervaring weten ze hoe je de schutting voldoende sterk maakt. Gebruik daarnaast vooral ook boerenverstand, hiermee bouw je met logisch redeneren een stevige schutting. De afstand tussen de kolommen heb je reeds tijdens de voorbereiding als hardmaat berekend. Meet de hart op hart maat (h.o.h.) positie van de volgende schuttingstander uit langs het gespannen touw en teken deze plaats nauwkeurig af op de grond.

Plaats de palen in geboorde gaten op vooraf berekende hartmaat (hart paal t/m hart paal) rechtstreeks in de grond. Of gebruik grondankers die je als paalfundering zonder voorboren in de grond kunt plaatsen. Wanneer je de palen rechtstreeks in de grond plaatst, kun je deze het best voorboren met een grondboor. Plaats de palen voor minimaal voor 1/3 van de paallengte in de grond. Een handboor voldoet voor palen van een kleine klus (met beperkte diameter), bij een grote serie schuttingen plaatsen kun je een motor grondboor huren overwegen.

Grondankers

Grondankers zijn stalen ijzers in thermisch verzinkte (th. verzinkt) uitvoering of met een dunner laagje galvanisch verzinkt (sendz. verzinkt). Sla de punt van het anker tot gewenste diepte ten opzichte van peilmaat de grond in. Gebruik voor gemakkelijk de grond in drijven van het anker een korte staander als slagbout en sla met zware hamer. Maak dit hulpmiddel eenvoudig zelf door een kort stukje schuttingpaal af te zagen, kies hiervoor de minst mooie balk. Dit slaghout voorkomt vervorming van het grondanker en beschadiging van de antioxidatiecoating. Laat de zinklaag altijd volledig in tact, dit beschermt het grondanker ijzer tegen corroderen (roesten). Vervang het anker wanneer de beschermlaag kapot is, of werk de zinklaag bij met een goede zinkcompound.

Schutting stellen

Zet de staander recht overeind en stel deze met het waterpas ‘te lood’ (uitdrukking ‘te lood’ betekent exact loodrecht, dus precies verticaal staan). Meet deze stander met het waterpas verticaal minimaal 2 keer na bij het stellen. Een keer in de lengterichting van de schutting en 1x haaks op de schuttinglijn.

Wanneer bij beide metingen het waterpas libel (luchtbel) volledig horizontaal staat, kun je erop vertrouwen dat de staander volledig waterpas staat. Zet de paal hierna goed vast door deze onderaan in het grondanker rondom te verankeren met houtdraadbouten. Voorkom ook hierbij beschadiging van de zinklaag. Dit nauwkeurige stelklusje kan best door twee personen uitgevoerd worden. Controleer tussentijds of de paal nog waterpas staat (te lood) corrigeer afwijkingen direct.

Bevestigingsmateriaal

Kies voor al het bevestigingsmateriaal zoals schroeven, hoekijzers, houtdraadbouten en volgringen een corrosiebestendige uitvoering. Dit voorkomt roesten van het beslag en voorkom hiermee lelijke roeststrepen op je mooie tuinhout. Kies voor bevestigingsmateriaal in verzinkte uitvoering, RVS kwaliteit, messing of schroeven van koper. Pak dezelfde materiaalkwaliteit voor bijbehorende moeren, plaatjes, volgplaten en hoekijzers (BAT-hoekanker met ril en zonder ril).

Voor schuttingbouw veel gebruikte bout maten en houtdraadbout afmetingen zijn M4, M6, M8, M10 en M12. De M staat voor metrische schroefdraad en het cijfer erachter is de diameter in millimeters (mm). Online Bouwmateriaal Prijzen Vergelijken.

Om te voorkomen dat edel metaal het onedele metaal aantast en opvreet door elektrolyse, kun je het beste met elkaar in aanraking komende ankers, schroeven, bouten en plaatjes van dezelfde kwaliteit gebruiken. Elektrolyse is een natuurlijk proces dat ontstaat als 2 verschillende metalen met elkaar in aanraking komen. Dit als gevolg van een elektrische stroompje dat hiertussen spontaan gaan lopen en het minst edele metaal aantast.

Elementen monteren

Wanneer de eerste 2 palen staan kun je hiertussen vervolgens ook direct het eerste schuttingpaneel monteren en met de bevestigingsmiddelen vastzetten. Een veen gebruikte standaard paneelmaat heeft een afmeting van 180 x 180 cm. Let bij het eerste paneel monteren extra goed op, kies welk planken patroon je aan welke kant van de schutting wil zien. Deze keuze in bepalend voor het symmetrisch monteren van volgende elementen. En bepaalt het uiterlijk van de schutting en tuinbeleving voor de rest van zijn levensduur.

Teken nu de hoekijzers af op juiste positie en hoogte tegen de paal en boor deze goed vast. Wanneer de hoekijzers aan beide palen gemonteerd zijn kun je het schuttingelement hier tegenaan zetten. Let op dat ook het element goed waterpas staat en monteer het schuttingpaneel op juiste hoogte. Als beide kanten van het schuttingpaneel verankerd zijn aan de palen kan het element zelfstandig staan. Bekijk de opstelling nu vanaf een afstandje even kritisch om jezelf ervan te overtuigen dat allemaal goed staat.

Wanneer het eerste schuttingdeel je goedkeuring heeft (laat het eerste resultaat ook even ter goedkeuring aan de bewoner zien) kun je de volgende staander monteren. Doe dit op dezelfde manier als hierboven eerder omschreven en plaats daarna het volgende schuttingpaneel. Werk de schutting zo om-en-om tot het einde af. Dus eerst een staander plaatsen en hierna het paneel ertussen monteren en daarna de volgende staander opzetten.

Schutting passtuk

Op gegeven moment komt er ergens een einde aan de schutting. Deze gaat de hoek om, komt uit bij een poortopening of loopt tegen de bestaande belending aan, bijvoorbeeld een Garage, Carport of  Eigenbouw schuur. Plaats de eindstaander, tussenpaal of hoekpaal op dezelfde manier in de grond zoals eerder de tussenpalen geplaatst zijn. Hou met maatvoering van een hoekpaal nu echter rekening met passing aan 2 aansluitende schermen. Ook 3 aansluitende panelen of zelfs een hoekpaal met aan 4-zijnden een scherm is een mogelijke situatie.

Hou bij een passtuk element rekening met de afwijkende breedtemaat, meet dit nauwkeurig uit en plaats de speciale staander op juiste afstand. Een passtuk kan ook een deur, hekwerk, trellisscherm of poort met afwijkende breedtemaat zijn. Maatvoeren van deze afwijkende panelen komt telkens op hetzelfde principe uit.

Deur monteren als poort

Een schuttingpoort plaatsen of deur monteren en afhangen hoeft geen moeilijke klus te zijn. Een schuttingpoot heeft meer speling en stelruimte dan een normaal kozijn met draaideel. Aanbrengen van een poort is hierdoor gemakkelijker dan een normale deur pasmaken en afhangen.

Bij een standaard poort die kant en klaar te koop zijn, is correct stellen van aangelegen staanders belangrijk. Zowel qua maatvoering als in het zuiver te lood stellen van de schutting. Scharnieren plaatsen, inhangen en draaideel eventueel nastellen is de gebruikelijke werkvolgorde.

Bij een poort op maat kun je sponning van de deuropening (laten) inmeten, het draaideel wordt hierna precies op maat geprefabriceerd. Voordeel is dat iedere dagmaat mogelijk is, een nadeel kunnen zijn latere levering en extra kosten voor maatwerk. Kies zelf wat je voorkeur heeft er is geen goede of foute beslissing.

Goed te weten

Goed om te weten; vergeet helpers bij je schutting bouwen hiervoor niet te bedanken, geld geven als vergoeding is niet altijd nodig. Een biertje na afloop en later een goede bbq wordt meestal wel op prijs gesteld!

Laat aanvullende extra tips uit eigen ervaring voor een schutting bouwen hieronder achter. Vragen stellen en vragen beantwoorden mag ook!

Bekijk laten plaatsen, zelf plaatsen van schuttingen en meer mogelijkheden met tuinhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>